2009-05-25

Bästa Elvan hittills

Efter en tredjedels avverkad Allsvenska hade jag tänkt sammanställa den, i mitt tycke, bästa elvan så här långt. Spelsystemet jag valt är klassiska 4-4-2.

Målvakt: Pär Hansson, Helsingborgs IF
Är numer given etta efter att ha petat Daniel Andersson från tronen. Uttagen i landslagstruppen till U21 EM men lär bli andrahandsvalet efter Johan Dahlin. Pär är oerhört skicklig med fötterna och agerar med ett stort lugn trots sin ringa ålder (född 1986). Imponerande att spela såhär övertygande efter spel i Superettan med Ängelholm. Många spelare som kommer från spel i lägre divisioner får ofta en reaktion när tempot höjs och alla är snäppet bättre. Hansson verkar klara av omställningen galant!
Främsta konkurrenter: John Alvbåge, Örebro SK samt Viktor Noring, Trelleborgs FF

Vänsterback: Mathias Florén, IF Elfsborg
Underskattad vänsterback som under fjolårssäsongen visade att han var värd de pengar Elfsborg lagt ut på honom. I år har han varit ännu bättre och med högre utgångsposition än ifjol kommer han även med mer i offensiven än tidigare. Lars Lagerbäck bör ha ögonen öppna på Florén som verkar vara i sin livs form.
Främsta konkurrenter: Emil Johansson, Hammarby IF samt Ricardinho, Malmö FF

Mittbackar: Ragnar Sigurdsson, IFK Göteborg samt Teddy Lucic, IF Elfsborg
Ragnar Sigurdsson: Proffslivet kommer allt närmre den skicklige islänningen. För två år sedan förde han IFK Göteborg till guld och tog Allsvenskan med storm. Året därpå var han inte riktigt lika dominant men ändå en av de absolut bästa mittbackarna i serien. I år har han bara fortsatt på den inslagna vägen och presterar ständigt på topp och sprider ett lugn omkring sig som naturligtvis är oerhört viktigt för laget. Försvinner i sommar?
Teddy Lucic: Här har vi seriens bäste mittback. Ständigt på rätt plats, fantastisk på huvudet, säker med bollen... Ja, vad ska man säga om detta fenomen? Spelintelligent utöver det vanliga. Dessutom drar han knappt på sig en frispark under matcherna! I år har han inte längre hårde Augustsson bredvid sig men förlusten av "Kejsar August" har inte alls blivit så stor som man kunde befara inför säsongen. Martin Andersson och Anders Wikström är fullgoda ersättare och de har gjort det fantastiskt bra. Undrar hur stor del Teddybjörnen har i det?
Främsta konkurrenter: Martin Andersson, IF Elfsborg samt Michael Almebäck, Örebro SK

Högerback: Adam Johansson, IFK Göteborg
Jag förstod inte varför Lagerbäck plockade in Johansson i landslaget. Jag tyckte att bättre alternativ funnits på flera håll. Men ack så fel jag har haft! Adam Johansson har varit en av Allsvenskans bästa spelare under våren och gång på gång visat att han är värd sin landslagsplats. Han påminner ganska mycket om Florén (som återfinns till vänster i mitt lag) med fina offensiva raider och fina inlägg. Dessutom, och kanske framförallt, en stabil defensiv. Adam har scouternas ögon på sig och jag skulle inte bli förvånad ifall han drar vidare redan i sommar.
Främsta konkurrenter: Dennis Melander, Trelleborgs FF samt Markus Jonsson, AIK

Vänstermittfältare: Emir Bajrami, IF Elfsborg
En av Sveriges största talanger har tagit ytterligare kliv i utvecklingen. Given i Elfsborg, given i U21. Emir har förtroendet från flera håll och snart lär han packa väskorna för att flytta till någon utländsk klubb. Bajramis hittills bästa match i karriären gjorde han mot Halmtads BK på Borås Arena den 16:e maj. Han fullkomligt ägde sin kant och förspelet till Denni Avdics nickmål var fantastiskt.
Främsta konkurrenter: Michael Görlitz, Halmstads BK samt Martin Kayongo Mutumba, AIK

Innermittfältare: Labinot Harbuzi, Malmö FF samt Helgi Danielson, IF Elfsborg
Labinot Harbuzi: En gigant på mittfältet i Malmö FF. Har utvecklats i takt med de färre skadorna och som han utvecklats! En av många i serien som kommer att bli uppköpt av större klubbar i större ligor. Jag tror även att A-landslagsspel ligger nära till hands för "Labbe". Fantastisk teknik, spelsinne och skott. Komplett offensiv innermittfältare som kommer att glädja, och såra, många i framtiden.
Helgi Danielson: Allsvenskans mest underskattade spelare visar gång på gång att han är en av Elfsborgs viktigaste spelare. Duktig med boll, stark i närkampspelet och en fantastiskt duktig huvudspelare. Han har nu även fått visa sig i isländska landslaget igen. Helgi är en av de smartaste värvningar Elfsborg gjort någonsin!
Främsta konkurrenter: Anders Svensson, IF Elfsborg samt Marcus Lantz, Helsingborgs IF

Högermittfältare: Tobias Hysén, IFK Göteborg
En pånyttfödd Hysén har verkligen bevisat att han fortfarande är att räkna med. Han är inte så gammal (född 1982) men har varit med länge och känns som en veteran i sammanhanget. Utlandet lockar säkerligen och landslaget ser inte ut att vara så långt borta längre. Snabbheten och skärpan framför mål har han så det räcker och blir över. Svårstoppad och stark i närkamperna är han också. Han får här ta plats till höger på mittfältet eftersom konkurrensen i anfallet är större än på kanten. Hysén hade dock platsat i anfallet också med denna fina vår han stått för.
Främsta konkurrenter: Stefan Selakovic, IFK Göteborg samt Mattias Lindström, GAIS

Anfallare: Wanderson do Carmo, GAIS samt Mauro Iván Obolo, AIK
Wanderson do Carmo: Dubbelt sydamerikanskt i anfallet och Wanderson har verkligen gjort sig förtjänt av en plats. Han är så bra att man näst intill häpnar varje gång han bjuder på läckerheter. Han behöver inte alltid briljera i matchen men när läget dyker upp, drar han någon gubbe och sätter upp bollen i nättaket. En riktig "killer" som hugger på allt och som har en otrolig känsla i sina fötter. Wanderson trivs som bäst när han får ligga lite släpande bakom toppforwarden (i GAIS' fall Pär Eriksson) och mata in bollar till honom eller helst - avsluta själv från distans.
Mauro Iván Obolo: Det är inte någon överdrift att säga att AIK:s spel hänger på Obolo. Han är så oerhört viktig för dem, att man tvivlar på om AIK ska kunna klara sig utan honom. Med sina targetegenskaper skulle han kunna spela i långt mycket bättre ligor än Allsvenskan och vi får vara glada för att han fortsatt tillhör AIK och spelar i Allsvenskan. En toppspelare, helt enkelt som har all anledning att vara nöjd med sin insats under de tio första matcherna av Allsvenskan. Det läskiga är att han kan ännu bättre!
Främsta konkurrenter: Charlie Davies, Hammarby IF samt Rasmus Jönsson, Helsingborgs IF

Tränare: Per Olsson/Urban Hammar, Gefle IF
Vi måste samtliga komma ihåg att Gefle var, tillsammans med Brommapojkarna, det lag som tippades längst ned i tabellen av diverse experter. Gefle har än en gång bevisat att man är ett lag att räkna med. Per Olsson har under lång tid arbetat otroligt smart och med hög kompetens inom scoutverksamheten. De tog fram Johan Oremo från ingenstans och gjorde honom till landslagsman. De håller på att göra detsamma av spelare som Jonas Lantto, bröderna Jawo och Jonatan Hellström. Dessutom skulle jag vilja sudda bort den fula stämpel Gefle som klubb fått utstå p.g.a sitt spelsätt. De spelar inte så "tråkigt" som folk vill få det till. Jag tror det ofta handlar om att man vräker ur sig saker som man egentligen inte vet mycket om. Gefle spelar en fyndig anfallsfotboll med fart och fläkt och med Jawo/Beggren på topp utgör de ett hot för vilket lag som helst. Ett av Allsvenskans bästa anfallspar! Per Olsson och nye Urban Hammar gör ett riktigt gediget arbete i Gefle och någon bottenstrid ska det inte behöva bli tal om.
Främsta konkurrenter: Bo Nilsson, Helsingborgs IF samt Tom Prahl, Trelleborgs FF

Detta var min elva och tränare/par. Konkurrensen var stenhård på vissa positioner. Främst mittbackar, innermittfältare och anfallare där spelare som varit duktiga under säsongen inte ens fick plats som "främsta konkurrenter". Men, så är det. Konkurrensen är hård, precis som den ska vara!

Må väl.

1 kommentar:

  1. AIK - Storebror2009-05-27 17:34

    Bra elva! Vill också berömma Per Olsson och Urban Hammar, GEFLE IF på 4:e plats! De förtjänare nästan bragdguldet!

    SvaraRadera